Bloggintresserade

onsdag 24 mars 2010

Tutorial på Receptgömman!

Nu ska jag visa hur jag gjorde gömman så att ni kan prova om ni vill! Måtten på den går givetvis att variera i all oändlighet men min mäter 26 x 9 cm. Alla mått syns på mallen nedan. OBS! Mallen är inte skal enlig! Om du vill få göma att ha ett rektangulärt utseende uppifrån sett ska du öka det bigade området på flärpen till samma mått som ryggens bas. Vill du göra din gömma HELT fyrkantig är det ju bara att använda samma måt rakt över och minska flärpens längd för att den inte ska täcka hela din framsida...det är bara att pröva sig fram! Det grönmarkerade området är hela flärpen, när du ska fästa in den gör detta på insidan av din gömma. Placera den nedersta bigningen kant i kant med gömmans högra kortsida. Nu är gömman färdig att börja dekorera. Tänk på att du ska ha flärpen till höger när du börjar dekorera så att din gömma inte " hamnar upp och ner".
Vi börjar från början! Starta med ett CS och mät ut en remsa 26 x 9 cm ( väljer du att göra en mindre gömma kan du räkna in flärpen i denna remsa också, min blev förstor för att hel få plats på ett CS så därför fick jag göra flärpen separet och fästa in den, SE NEDAN.) Mät ut mitten på din remsa och utifrån denna mittlinje ska du mäta ut 2 cm åt varje håll och biga dessa linjer. Då för du gömmans rygg!( Se Mall)
Så här ska din remsa se ut nu
Nu kommer vi till momentet då det är dax att fästa flärpen. Öppna din gömma helt och låt den vila platt på bordet...utsidan ska vara närmst bordet. Sätt dubbelhäftande teijp eller vad du föredrar längs hela remsans högra kortsida, lägg sedan flärpens nedersta bigade linje kant i kant med remsans kortsida. Nu sitter den på sin plats!
Så här ska det se ut när du är klar med detta....bara det att på denna bilden ligger min gömma uppoch ner!!! Pånminner om att tänka på att ha den åt rätt håll när du börjar dekorera så att din gömma öppnar sig vackert som en bok när den är klar! Nu kan du skära till dina parrer och annat du ska dekorera med. Dekorera helt klart innan du fäster in dina recept fickor, för när det är gjort kan man inte öppna gömman till plant läge.
Här har jag skurit ut och och fäst i hop de papper jag vill ha på framsidan och innan jag fäster dom på sin plats har jag gjort ett hål men min hålslagare och trätt min tråd igenom som en ögla och sedan satt teijp så att den låser...nu är det bara att fästa den på framsidan. Det finns ju en hel del lösningar till "Lås" men jag tyckte att ett rött snöre med rosett på utsidan passade bra till just denna gömma och så fick det bli!
Trä alltså genom din tråd och låt det bli en ögla på sidan som ska fästas mot framsidan av gömman.
Lite av materialet som jag ska dekorera med. Använde spellbinders till att göra grunden till min text ruta och även till att få till flärpen, däremot var min flärp för bred för att min största spellbinder skulle passa , så istället ritade jag av konturen och klippte ut den.
Så här färglade jag min stämplade blomma. Tombow och Promarker pennor. För att sudda konturer använder jag vanligt vatten.
Nu ska det göras en massa fickor i olika mönstrade papper! Jag valde att ha sju fickor till min gömma. När du skurit ut dina remsor biga dom först 1 cm in på varje långsida, sedan en gång på mitten. Om du har ett bigben använd detta för att få skarpa kanter på dina fickor...annars gör det bra att dra med nageln. Sätt dubbelhäftande teijp eller annat längs långsidorna och vik ihop. Fickan är nu nästan klar....bara ett moment till innan du kan börja fästa ihop dom med varanda.
Jag ville ta upp det röda i min gömma men hade inget passande mönstrat papper så då stämplade jag röd CS med Reprints gulliga äppelskrutt i Brilliance. Ser att acrylklossen syns dåligt på denna bilden...men stämpeln är fäst på den.
Har du en cirkel punch säger jag grattis....j hihihii ....jag har ingen och får därför ta nytta av ett litet glas ifrån köket!! Rita av och klipp ut. För att alla mina fickor skulle bli precis lika la jag den första jag klippt ut som "mall" för de andra.
Här ser man några av de färdiga fickorna, blandade färger hej vilt!!
När du ska fästa ihop alla dina fickor behöver du bara göra som på bilden ovan.
På de två som ska sitta ytterst behöver du sätta dubbelhäftande teijp på båda sidor, på resterande bara på ena sidan. Sen är det dax att sätta ihop dom.
Så här ser det ut när det är klart!! Det kan vara bra att ha riktigt stark teijp eller till och med limpistol till de fickor som ska fästas med gömman!!
Snart färdig!!!!! När du dekorerat färdig din gömma är det så dax att göra sista momentet!!!
Var noga med att passa in dom så att det är lika mycket "luft" åt alla håll!!!
Här kan man se att jag embossat hela flärpens insida med rött emboss pulver från Reprint. Nu är den klar!!!!
Här ser man hur min "Låsning" till gömman ser ut. Måttade ut med ögonmått vart jag ville ha hålet i flärpen , det är bara att sticka igenom båda trådarna från undersidan och knyta en rosett så är det låst.
Lycka till med att göra gömmor!!
Kramar Lina

7 kommentarer:

 1. Jättefin tutorial. Jag kommer säkert att göra en sådan här. Praktiskt och snyggt! Och kan bli en fin liten present också!

  SvaraRadera
 2. OJ vad duktig du är!! Superfint!!! *imponerad* springer runt till alla i påskswappen och säger hej!! Kram /Ebba (ebba.anknet.se)

  SvaraRadera
 3. Jätteduktigt och bra gjort Lina, bra beskrivet.
  Vem vet , inte nu , kanske inte idag....men en dag e det jag som har gjort de du gjort...
  Kram och tack för titten...

  SvaraRadera
 4. Hi Lina
  your tutorial is the best it really is.

  I have tried to email you but I
  keep getting mail delivery failure up I dont know what i'm doing wrong.
  My email adress is chrisscott66@rocketmail.com
  maybe if you email me I will be able to link back from it.
  lots of hugs chris xx

  SvaraRadera
 5. Superfin!! Såg en liknande på Splitcoast. Tusen tack för dina ord. Ha en skön pysselhelg. Kram Tesa

  SvaraRadera
 6. Till Tesan!!
  Tack för rar kommentar!! GLAD! Nu har jag varit och tittat på splitcoasters....jag hittade min hos Chris från början!! Tack för tipset om splitcoasters!!
  Önskar er alla en riktigt härlig påsk!!
  Kram Lina

  SvaraRadera
 7. Tack för din härliga kommentar!!!

  Du vad mycket fint du skapar. Gillar detta album supermycket!!! Det måste jag prova att göra, tack för beskrivningen.

  Glad Påsk!

  SvaraRadera

Tack så mycket för att du tog dig tid och lämnade en kommentar till mig,jag blir så glad!!
Kram Lina

Thank you very much for beeing a sweetheart leaving me a comment before you leave!!! You make my day!!
hugs Lina